lördag 16 augusti 2008

Måla text

Äntligen har jag fått till lite bilder. Lovade ju att berätta (se förra inlägg) hur jag målade texten på stolen. Har även skrivit på tidskriftsamlare (KNUFF) från IKEA. Gjorde en som det står Texter på för det kommer nog bli en del utskrifter tror jag.


Måla tidskriftssamlaren 2 ggr . Jag använde V-slip. Skriv ut olika texter. Själv använder jag foto-shop elements. Där kan man använda linjalen så ser man exakt hur många cm. När man skrivit ordet så kan man markera texten och sen byta och prova olika teckensnitt och hålla på testa tills man är nöjd.

Har man inte foto-shop kan man använda world men det är lite krångligt, försökte testa men är ej överens med datorn. Har som sagt inte så mycket datavana (sen förra året). Men lär mig.

1. Prova gå in i world sen arkiv-utskriftsformat och ändra till liggande papper.

2. Skriv texten du vill ha, markera den och gå sen in på format (fältet högst upp) och sen tecken,
här kan du sen prova olika teckensnitt, format och storlek (skriv i egen storlek ex. 200).

3. Tryck sen på OK. Innan du trycker på OK kan du även prova för kul skuggad text (nedanför), den blir häftig. Ja detta är vad jag kunde åstakomma i world, hittade ingen annanstans vart man kunde ändra storleken. Det finns säkert flera sätt. Sen får du prova skriva ut och se om det blir rätt mått.


Här har jag skrivit ut ordet "Vila" i tre olika teckensnitt i foto-shop.

Överst = Edwardian Script 400 pt
Mitten = Scriptina 300 pt
Nederst = Bradly Hand ITC 350 pt

1. Kolla med stolen att det är OK
2. Vänd på papperet och sudda med en blyertspenna så det täcker bokstäverna (anv. mjuk penna)
3. Tejpa fast på stolen och fyll i linjerna runt texten.
4. Lyft försiktigt på tejpen och kolla att allt är markerat.
5. Sen är det bara att börja måla.



Jag använder nästan alltid V-slip (en grundfärg) till det mesta i möbelväg och målar ca. 3 lager.
Det man ska tänka på är att det blir en väldigt matt yta och smuts kan lätt fastna från kladdiga fingrar. Men det är enkel att slipa ner så man får en shabby effekt. Det går ju att lacka ex. stolssittsen om man vill. Den andra färgburken har jag målat lite med (panel i köket, innsidan fönsterbåge i ateljén, en spegel ni ska få se sen).
Svart färg till texten tog jag bara det jag hade hemma, det blev Panduros hobbylack.
Köp minsta penslarna till texten. Alla färger är vattenbaserade och om man vill kan man måla sakerna på plats eftersom det nästan är luktfritt.

Saker jag målat med bara V-slip: Vitrinskåp, blomkruka på vitrinskåpet, stort skåp i hall, byrå i hall, stol med "Vila" på, toabord, tidskriftssamlare, stort skåp i ateljén (en gång). Det är dom saker man kan se på bilder på min blogg.



En glimt av mitt skåp i ateljén. Plockade fram lite saker som ligger på vindar och i lådor och provdekorerade lite. Ska ju sen bli annat här i skåpet (hantverk). Madonnan tror jag att jag betalade 20 kr för på en loppis förra sommaren. Den stod kvar hela dagen tills det var dags att plocka ihop och då kom jag förbi och den bara måsta följa med mej hem.



La i lite linnetyger i mitt skåp och några gamla handdukar från min farfars mamma som jag hittade i ett skåp. En gardintofs, lite spets och en prisma från Åhléns (finns i tre storlekar tror jag). Skåpet är målat en gång med V-slip och sen slipat med sandpapper (se hyllkant) så den slitna stilen kommer fram.



Här ser ni glimtar av bilder jag tänkte visa nästa inlägg. Det är ett dokument och bilder på min provdekoration (gamla saker från vind och lådor) i ateljén.

Nästa vecka hoppas jag att maken ska få tid att måla trägolvet vitt i ateljén. Bilder kommer när det är klart men allt tar tid. Det går sakta framåt. Och mera texter är på gång... fniss.

HA DET GOTT ALLA!!!
KRAMAR ÅSA

18 kommentarer:

StrandviksVillan sa...

Tackar för det långa och fina inlägget! Du har ett jättefin blogg, massor med inspirerande och vackra bilder!
Dina föräldrars trädgård är ju fantastiskt fin, så mysiga detaljer överallt.
Ha en skön söndag!

Vitt och blandat sa...

JAAAA - Äntligen!!! =D

Photoshop har jag ju... men ingen skrivare!!! Får be min käresta om hjälp då... Så man ritar med blyerts på baksidan av texten och gnuggar sen av det på stolen - har jag förstått dig rätt då. Ibland är jag bara så himla trög...

Kramen till dig och tack för de efterlängtade inlägget. Så underbart fint du kommer att få det i din ateljé!

ANETTESHUS.COM sa...

Takk for hyggelig kommentar på bloggen min!

Du er helt "ny" for meg, så jeg er på besøk for første gang! Så flott bogg du har! Virkelig inspirerende! Tidsskriftsamlerne ble kjempe-fine! God idè:)

Ha en fin søndag:)
Klem Anette

Galleri Hönshuset sa...

Hej, och tack för besöket hos mig. Alltid kul med nya besökare.... Vilken inspirerande blogg du har, blev väldigt sugen på o sy, fast idag blir det o göra fler hängare istället ;). Hoppas vi ses igen. Kram Pirre

Bitte sa...

Hallå
Vad kul att du tittade in hos mig, så jag hittade till dig.
Åh det är så snyggt med målade texter. Pallen var ju kanon.
Ska bläddra vidare lite på din fina blogg.
Ha det /Bitte

Hela rubbet sa...

Vad fint det blir det du textar .
fin blogg o söta grejer du gör

Henrikohelen sa...

Superfina bilder! Kul med lite tips! Du har massor med bra idéer, det märker man :-)
Kram
Helen

Vitt och blandat sa...

Hej du! Alltså de här med stolarna var väldigt enkelt, jag bara lämnade in dom till en sprutmålerifirma och vips var dom vita och fina ;-D Jag är så kär i mina Leksandstolar å ville inte riskera att förstöra dom, så jag lämnade in dom! På pinnstolen jag målat tror jag att jag ska skriva på kanten på stolsryggen - har ställt en blomma på sitsen å de blev jättefint.

Va rar du är som vill länka till mig - sånt värmer lilla hjärtat mitt! Jag har förövrigt gjort en total renovering av min blogg - vad tycker du?... Bättre nu eller tidigare.... Kramar/Anneli

En mammas drömmar sa...

Jisses vilka fina tidskriftssamlare! Det här inlägget skall jag verkligen spara!
Tack för titten inne hos mig!
Ja med tvillingar och större barn blir det inte mycket tid över till pyssel. Mina är bara 2 år ännu och även om det är jättemycket lättare nu än när de var nyfödda så är det jobb från morgon till kväll. Speciellt eftersom min stora tös är inne i sin 6-årstrots....puh...
Ha det gott och på återseende!
Kia

sommar-rummet sa...

HEJ!
KUL med nya bekantskaper! Ler för mig själv när jag läser om din V-slip målning, som att beskriva mig själv, exakt. En underbar färg att både måla med o det blir så matt o vacker yta av den, dock som du säger lite känslig. Har kommit på att fläckar kan ibland lyckas tas bort med rengöringsmedel med skurpulver i, typ VIM, JIF. Ha en bra vecka! KRAM

rosenfröjd sa...

tack för ett väldigt inspirerande inlägg! Jättebra tips! ska prov på nån gång.

kramis/
¨M¨

Tantbruns sa...

Madonnan för 20:- var ett riktigt fynd!
Inspirerande inlägg med olika texter å färg...nu e det bara att sätta igång å pyssla lite själv:-)

Tantbruns sa...

Har kikat lite på det du säljer...jätte fina linnepåsar & hjärtan..så nu blir det nog en sväng till Hudiksvall:-)
Kramar A

Malin - I min trädgård sa...

Hejsan och tack för den rara kommentaren om min skänk!

Vilken fin blogg du har! Hit kommer jag tillbaka! Men först behöver jag lite ytterligare hjälp... Jag förstår inte hur du skriver dina texter... trots din fina beskrivning... ELler menar du att man ritar av blyertsen på stolen, eller vad man ska säga? Att konturen efter bokstaven blir av blyertsen? Det är ju jättesmart! Nu förstod jag nog, eller hur? Tack för tipset!

Kram M

Lilla Blanka sa...

Hej!

Åh vad fint inlägg..tack för alla fina tips och vackra bilder!

Gillar ju texter och håller själv på med ett textningsprojekt :)

Du undrade om symaskinsunderredet i mitt förra inlägg. Det var cremevitt när jag köpte det (original)...jag var sååå lycklig :)
Överdelen, själva bordsskivan har jag gjort själv. Jag har slagit ihop råspont och sedan vitmålat. En finsågad bräda har jag figurs¨gatoch sattsom kant.

Kram
Mia

Tantbruns sa...

Å nej vi som har semesterstängt på fredag:-(
Om jag hade haft den butik som jag drömmer om så har jag gärna sålt några av dina saker där men har lite "fel" utbud i dagsläget!
Rena rama verkstan & Himle hörnet har flyttat till nya lokaler...jätte mysigt det lilla jag såg sist jag var där men då var dom inte riktigt klara!
Hoppas ni får en trevlig resa & så är du jätte välkommen en annan gång:-)
Kramen Anette

Unknown sa...

Åh tack för inlägget! Vad bra att du skiver hur du gjort det saknar man nämligen ibaldnd (vet tex att jag själv är lite dålig med det...tyvärr) Vad fint det blev i allafall antar att du känner dig nöjd, det skulle jag ha gjort! Ser fram emot ditt nästa inlägg. Skoj med enliten förglimt av det! Ha det gott vännen! Kram Petra
http://www.metrobloggen.se/romantiskahem

Unknown sa...

代書貸款
貸款條件
租屋